Creatoarea de modă româno-americană Alexandra Popescu-York si-a lansat la Couture Fashion Week New York colecția ‘Magnetic’. Designerul de top Alexandra Popescu-York si-a prezentat pe 10 februarie 2018, noua colecție de lux „Magnetic”, în cadrul celei de-a 27-a ediții Couture Fashion Week, la New York.

Colecția ‘Magnetic’ îmbină cu succes elemente avangardiste, care fac parte, deja, din semnătura designerului, cu tehnici inovative de croitorie, pe materiale textile sofisticate, accesorizate cu bijuterii luxuriante și cu dispozitive de ultimă oră, cum sunt cele care iluminează cristalele.
Pentru Alexandra Popescu-York este cel de-al nouălea sezon consecutiv al prestigiosului eveniment de modă la care participă. Ea este singurul artistdesigner din lume care, până la ora actuală, și-a prezentat la un astfel de eveniment simultan, atât o colecție de modă couture cât și o expoziție de pictură.
Deși mulți designeri se limitează în a crea haine, pe care le vând pe websiteuri sau în magazine fizice, Alexandra Popescu-York se avântă să facă showuri de modă. Ea nu creeză rochii, ci concepte. Nu trenduri, ci mișcări, emoții.
La ora actuală, Alexandra este unul dintre cei mai apreciați designeri de la Couture Fashion Week pentru că pune un mare preț pe originalitate. Fiecare prezentare pe care o ține vine cu un concept nou față de tot ce s-a gândit până acum, creat în urma unor experiențe proprii.
Cel mai important lucru ca designer, crede ea, este ca produsul tău să fie original. „Autenticitatea este din ce în ce mai rar întâlnită în întreaga lume a modei”, spune creatoarea.

După ce a lucrat în mai multe firme pe postul de head designer din Europa și America și a văzut că în domeniul modei se pune mai mult accent pe industrie și nu pe artă, în urmă cu aproximativ zece ani, ea a decis să pună temeliile propriului business, Alexandra Art&Design, în încercarea de a schimba mentalitatea și mersul lucrurilor într-o lume atât de ahitată după profit.
Industria modei vrea doar să vândă cantități imense, pentru a avea profituri mari. Și în marile companii sunt angajate persoane în funcții de designer și creative director care nu au nicio legătură cu moda, educație sau simț artistic… Iar eu vreau să amintesc tuturor că autenticitatea există și că putem să ne alegem lucruri deosebite. Nu fast fashion, ci high fashion”, explică Alexandra Popescu-York.
De asemenea, adaugă ea, moda fără artă nu este modă, este doar industrie, doar funcționalitate. „Multe companii fac pe bandă rulantă mii și milioane de uniforme, iar consumatorul de rând este încântat de prețurile mici pe care le au aceste lucruri, care nu îl evidențiază cu nimic de ceilalți coonsumatori ai acelui brand”, explică creatoarea.

Alexandra Popescu YorkOdată cu primele colecții de modă pe care le-a lansat, pe Alexandra au apreciat-o oameni de valoare în domeniul high fashion și a fost invitată să prezinte în cadrul „Fashion Week”, la New York. De aproape zece ani, ea își investește tot timpul și resursele pentru a crește atât ca designer cât și ca artist și creează colecții cu mare impact artistic și social.
Obișnuiește să își construiască tiparele direct pe manechin și nu pe masa de croit, cum o fac alți designeri. De-a lungul timpului a creat rochii fără cusături laterale, cu sute de împletituri și foarte rar, recunoaște că folosește tiparul clasic. Mai precis, numai atunci când este neapărată nevoie. „Autenticitatea unui designer constă și în folosirea materialelor, țesăturilor, pe care nimeni altcineva nu le are”, explică Alexandra Popescu-York.
De multe ori pictează pe material, brodează sau modifică total textura prin suprapuneri. „Se spune că nu poți reinventa roata, însă eu mă încăpățânez aprig să demonstrez că poți fi original în modă”, mai spune tânăra.

Alexandra Popescu-York pictează de la vârsta de trei ani și a studiat desginul vestimentar și arta plastic la Universitatea de Arte din București. Stabilită de peste zece ani în America, ea are un palmareș impresionant de expoziții și show-uri de modă pe plan national și international. Printre numeroasele recunoașteri care i s-au atribuit se numără titlul de Cel mai bun designer al Couture Fashion Week primit în septembrie 2016 și includerea picturilor sale în Expoziția de artă la 70 de ani de aniversare a Națiunilor Unite în New York.

Ca planuri pe termen scurt, Alexandra și-a propus să se implice și mai mult în promovarea României în lume. „România trebuie să înceapă să își accepte, aprecieze și promoveze artiștii români din străinătate! Se zice că pentru un artist trebuie să ai poporul tău în spate, să te susțină și apoi să curcerști lumea. Eu am cucerit lumea și apoi le-am arătat că provin dintr-o țară frumoasă pe care îi invit să o cunoască”, încheie desginerul.
„Couture Fashion Week” este un prestigios festival de modă care are loc în New York, în cadrul căruia sunt prezentate colecții de lux.

Alexandra Popescu York