Cea de-a patra ediție a evenimentului internațional de modă Romanian Fashion Philosophy s-a încheiat, iar cifrele sunt impresionante: 35 de designeri, 40 de modele, 2000 de spectatori si aproape 8,7 milioane de telespectatori, grație partenerului media internațional – Fashion Channel.

audienta RFP on Fashion Channel

Prima zi a fost dedicata Galei Tinerilor Designeri (Romanian Fashion Design Talent Competition, powered by TINMAR), unde juriul format din Romanița Iovan, Rita Mureșan, Marzio Nocera (fondator Fashion Channel), Elena Stoica (fondator Tricotton Junior si reprezentanta a industriei textile), Andreea Oancea (TINMAR) si Roxana Dobriță (red. șef Beau Monde) au decis: Snobbish Breakfast, brandul tinerei Adina Grapa, va reprezenta România în finala International Young Designers Contests, iar Andreea Pleșa (studentă la facultatea de Arte și Design Timișoara) va concura în finala European Fashion Talent Design Competition. Mirela Cioară, colega Andreei Pleșa la Facultatea de Arte și Design Timișoara, va beneficia de promovare pe tot parcursul anului pe portalul Aria Trends. Au mai participat: Cathias Edeline, Andra Andreiaș, Hanelore Schadt, Lorenzo Heel, Teodora Muscalu, Cezara Buga și Gabriela Bădină.

Prima zi de Romanian Fashion Philosophy s-a desfășurat la data de 8 Martie (Ziua Internațională a Femeii), motiv pentru care organizatorii au pregătit spectatorilor câteva momente speciale, precum și cadouri surpriză oferite de Beauty One, TINMAR, Tricotton Junior, Optiplaza, Avis și Enviro Naturals.

 Designerul Luiza Willems, inițiatoarea conceptului Family Fashion, a adus pe catwalk-ul de la Ambasad’Or Events 11 doamne însoțite de copiii lor, într-un moment inedit. Colecția de haine pentru mame și copii, intitulată La Vie en Rose, le-a avut ca protagoniste pe Monica Davidescu, Livia Dilă, Diana Bișinicu, Andreea Paul, Oana Voiculeț, Carmen Dincă, Diana Bart, Daniela Palade Teodorescu, Alice Năstase Buciuta, Letiția Pescariu și, evident, Luiza Willems, însoțită de cele două fetițe ale sale.

A urmat brandul Optiplaza, care a prezentat ultimele modele de ochelari ale unor branduri celebre precum: Tom Ford, Police, Furla, Miu Miu etc.

Piesa de rezistență a serii a fost colecția OVER IT semnată de designerul Ștefan Muscă, o suită de peste 25 de ținute care au reflectat atitudine și mesaj – exprimate prin volume reci, supradimensionare și asimetrie. O poveste despre lume și curaj. Colecția este o conversație la îndemâna celui care recunoaște acest limbaj, cu detalii care au rămas aparent nerezolvate.

Danube Fashion Week, organizatoarea Romanian Fashion Philosophy, a adus în fața publicului prezent în număr mare la Ambasad’Or Events, în cea de-a doua zi de eveniment, zece designeri din: Spania, Italia, Jamaica și, evident, România. Seara a fost deschisă de o colecție superbă purtând semnătura talentatei creatoare basarabence – Victoria Sava.

 

Momentul următor a aparținut designerilor Aria Trends (Monarh, Etelle și Noar). Larisa Lupoiu (Monarh), a prezentat o colecție concepută în concordanță cu pasiunile, preocupările și obiceiurile consumatorului modern. Creațiile vestimentare au inclus piese comode, cu elemente feminine, ușor de integrat în ținutele chic-casual, rochii de cocktail și rochii de eveniment, care conferă acea notă de eleganță și complimentează femeia pentru a fi o apariție memorabilă.

 

Colecția EtelleLa Vie en Vogue este despre femeia cosmopolită, activă, actuală, pasionată de modă și trenduri, femeia ce nu se desparte niciodată de rochia sa. Taftaua prețioasă, dantela senzuală, matasea fină, franjurile îndrăznețe și voalurile de mătase au compus această colecție unicat. La Vie en Vogue este un must-have pentru femeia actuală ce poate asorta oricând o rochie transparentă, romantică, senzuală și eterică la o geacă de piele grunge sau punk-rock.

Noar a adus publicului „Vibrations of Joy”, o colecție care vorbește despre stări de spirit și simțuri, despre atingeri tandre și mângâieri fine ale unor materiale atent alese cu accent pe natural. Ținutele urmăresc ca prin contactul cu deținătoarele lor să le energizeze, să le potențeze la exterior personalitatea și să le învăluie pe parcursul zilei într-un aer de bucurie, în dorința de a experimenta și a se bucura de soarele specific lunilor de primăvară-vară

Colecția se deschide cu articole din materiale ușoare, fluide, în culori pastelate ce descriu fragilitatea și inocența. Pe parcursul colecției se  relevă stări multiple și complexe pentru ca, în final, aceasta să fie încheiată cu piese în culori puternice, marcând trăiri profunde.

Proiectul IE CLOTHING a apărut din dorinţa de a reda una dintre frumuseţile incontestabile autohtone, şi anume portul tradiţional românesc și este format din Emilia Tudoran și Iulia Ghenea, absolvente ale Universitatii Nationala De Arte, Bucuresti, sectia Modă. Conceptul se bazează pe reamintirea tradițiilor și obiceiurilor de pe teritoriul autohton.

Designerul spaniol Maria Lafuente a adus la București colecția haute couture Sororidad, în fapt un manifest pentru crearea unei societăți în care interesele, nevoile și prioritățile femeilor și bărbaților sunt evaluate în mod egal și unde diversitatea grupurilor este recunoscută și respectată. Colecția Mariei Lafuente a fost realizată cu materiale eco, cu un consum redus de apă și mai puține emisii CO2, asigurând condiții sociale și o muncă decentă și a fost realizată utilizând materiale rezultate din reciclarea anvelopelor autoturismelor.

Ioana Călin și Bella Couture s-au constituit în următorul moment al serii. Colecția de rochii de mirese INFINIT sună cam așa: “e atunci când două suflete se întâlnesc…se privesc…și stiu că de aici încolo nimic nu va mai fi la fel! În privirile lor s-a născut infinitul”. Despre asta vorbesc noile creații L’Atelier Ioana Călin, despre scânteia dintre doua suflete care deschide Universul!

Cristalele, perlele, dantela chantily, taftaua, tulle-ul. Toate îmbinate într-o simfonie perfectă a farmecului feminin! INFINIT– ne transpune într-o altă dimensiune, aceea a iubirii care nu se poate reda în cuvinte, ci doar în simțuri!

Bella Couture a deschis următorul calup cu o colecție de rochii de seară sofisticate, unde materialele au fost atent alese.

Geanta este accesoriul nelipsit fiecărei ținute iar o geantă din piele naturală denotă eleganță si rafinament. Brandul italian MAVARO ne-a încântat cu o colecție pentru femei și bărbați de genți cu un stil inconfundabil, casual, elegant și business. A ieșit în evidență atenția deosebită pe care brandul MAVARO o acordă detaliilor, gențile purtând semnătura Georgetei Furdui remarcându-se prin designul tineresc și culorile vesele.

Seara a fost încheiată apoteotic de designerul jamaican Carmichael Byfield, care a adus la București o colecție inspirată din anii ’60 (Punk Rock).

Cea de-a treia seară de eveniment a fost deschisă de MINELI, aducând în fața publicului present colecția aniversară “10” prin care a celebrat cei 10 ani de activitate în universul pantofilor.

Promisiunea pe care o face Mineli rămâne neschimbată chiar și după 10 ani: reinterpretarea celor mai noi tendințe și celebrarea frumosului în fiecare zi. Primăvara este unul dintre cele mai imprevizibile anotimpuri în ceea ce privește ultimele tendințe, astfel cea mai nouă colecție semnată Mineli a gravitat în jurul mai multor trenduri masive precum: imprimeurile florale, botinele tip șosetă din neoprene, logo-urile imprimate și detaliile prețioase.

Ebeka, brandul Alexandrei Nicolau, a înveselit atmosfera cu o prezentare de branduri de lux dedicate copiilor.

Nume de referință în moda românească, Rita Mureșan lansează constant colecții unicat din 1997, atât în țară cât și în străinătate. De data aceasta, Rita a adus în premieră la Romanian Fashion Philosophy o colecție unicat, inspirată din portul tradițional. Piesa în jurul căreia a fost realizată colecția este ia de Breaza, la anumite ținute lucrându-se și 7 luni.

Ana Radu și Celebrity Skin s-au constituit în următorul moment al serii.  Dacă Ana Radu a impresionat prin rochiile de seară deosebite, creatorul de modă grec a revenit la Romanian Fashion Philosophy cu Chaotic Glamour, o colecție haute couture ieșită din tipare. De altfel, Dimitris Strepkos, fondatorul brandului Celebrity Skin, a fost aplaudat in picioare minute în șir la finalul prezentării.

Designerul casei Regale a Olandei, Addy van den Krommenacker, a adus la București o colecție inspirată din perioada romantică a începutului de secol 20. Addy a folosit materiale speciale, cum ar fi organza fil coupé, organza devorée, tafta de mătase, brocada de mătase și un material nou special fabricat din guta de pescuit. “Cu colecția mea vreau să creez femeia elegantă supremă, care are încredere de sine, își alege propria cale în viață și se simte confortabil în ținuta ei în orice moment al zilei”, spune Addy van den Krommenacker.

Poison” este a zecea colecție de haine de lux a creatoarei de modă romano-americană Alexandra Popescu-York. Aceasta colecție are autonomie proprie și un iz gotic. “Poison” se dorește a fi o colecție cu impact puternic la public, un spectacol de forme și culoare, ca toate celelalte colecții ale Alexandrei lansate la New York. Toate piesele sunt unicat, mottoul creatoarei fiind “Make art-fashion, nu fast-fashion”.

Atelier Duchesse propune o colecție de rochii de seară inspirată din eleganța și grația ținutelor purtate de reprezentantele caselor regale în secolele trecute. Creațiile se remarcă prin simplitate și rafinament, fară însă a epata. Pentru confecționarea lor au fost folosite materiale prețioase precum taftaua duchess, matasea naturală, broderii 3D accesorizate manual și dantela de Calais. Rochiile prezentate îmbină discret stilul aristocrat cu tendințele actuale, conferindu-le purtătoarelor eleganța și preemintența unei adevarate prințese moderne.

Cel mai așteptat moment al celei de-a patra ediții a Romanian Fashion Philosophy a fost prezentarea colecției designerului rus Yulia Kosyak. Talentata creatoare de modă a adus la București, în premieră, colecția intitulată Phoenix 21, care a fost creată special pentru acest eveniment de modă.

Mulțumim sponsorilor fără de care acest eveniment nu ar fi putut fi posibil: FHF-GmbH, TINMAR, Aqua Carpatica, Beauty One, Automobile Bavaria Group, Domeniile Sâmburești, IDM Club, Minelli, Zetea, Afri Cola, ICAN Model Management, Arytrans, Mirela Vescan Make Up, Dalin Events, Geta Voinea Hair Studio, Fashion Channel Italia, Donna Impressa, Fashion Insider, Eva.ro, Dolce Vita Magazine, Cosmopolitan, Beau Monde, Stilished, Fashion PR, TVR, Agerpres, KISS FM, dictie.ro, City Vision Magazine, Marie Claire, Tricotton Junior. Și nu în ultimul rând, gazdei Romanian Fashion Philosophy – Ambasad’Or Events.